מורפולוגיה של הזרע מתייחסת לגודל, הצורה והמראה של זרע הגבר, וכאשר התוצאות של המורפולוגיה הן נמוכות, הדבר יכול לגרום לבעיות פוריות, כמו למשל במצב של מורפולוגיה 1 אחוז בה הזרע לא מספיק איכותי על מנת להפרות את הביצית של האישה.
בהתאם לתוצאות של בדיקת מורפולוגיה, ניתן לקבוע האם הזוג יצטרכו לבצע טיפולי פוריות כמו הפריות חוץ גופיות או סיוע ממעבדה בכדי שיוכלו להביא ילד לעולם, ולכן זוגות אשר מתקשים להיכנס להיריון באופן טבעי לאחר כשנה של ניסיונות בדרך כלל מתחילים לבצע את הבדיקות השונות, גם אצל האישה וגם אצל הגבר, בכדי להבין את המקור של הבעיה ובהתאם לכך למצוא את הפתרון הנכון והטוב ביותר.
מה אומרים עליי בפייסבוק (:
עוד נושאים שיכולים לעניין אותך:
מהי בדיקת מורפולוגיה של הזרע?
מורפולוגיה של הזרע היא בדיקה אשר מתייחסת לצורה של הזרע וכוללת את הגודל של הראש, תכולת ה DNA של הראש, מראה האמצע של הזרע והמבנה של הזנב. מבחינת הבדיקה, צורת הראש היא החשובה ביותר שכן הצורה הזו יכולה להשפיע על היכולת של הזרע להפרות את הביצית המגיעה מהאישה. לזרע רגיל יהיה ראש בצורת אליפסה, אמצע שלם וזנב בודד לא מפותל. זרע עם מורפולוגיה תקינה מסוגל לשחות היטב ובקו ישר. זרע רגיל יכיל גם מידע גנטי בריא במקום יותר מדי או מעט מדי כרומוזומים, הנפוצים בזרע בעל צורה לא תקינה.
בכדי לבצע את הבדיקה הזו בוחנים את הזרע באמצעות מיקרוסקופ אשר מאפשר לראות את הצורה המדויקת של תאי הזרע, יכולת התנועה שלהם וכן הכמות של תאי הזרע.
קבלה במרפאות בנס ציונה ורמת גן
כיצד מחושבות התוצאות של הבדיקה?
תוצאות מורפולוגיה לרוב מחושבות על פי הכללים הבאים:
- מורפולוגיה של מעל 14% – פוריות הגבר תקינה
- מורפולוגיה של בין 4% לבין 14% – רמת הפוריות של הגבר נמוכה מעט, עדיין יש סיכוי להיריון טבעי ולעיתים יידרשו טיפולים משלימים.
- מורפולוגיה של בין 0% לבין 3% – רמת פיריון לקויה באפן משמעותי.
חשוב להבין, רוב הגברים, גם עם מורפולוגיה של 1% עדיין יהיו מסוגלים להביא ילדים לעולם, רק שהתהליך יכול להיות מורכב יותר עבורם או לדרוש סיוע של מומחי פוריות או תהליכים חיצוניים שונים כמו הזרעה תוך רחמית או הפריה חוץ גופית.
יחד עם זאת, חשוב להבין כי המורפולוגיה של הזרע היא רק אחד מגורמים רבים המשפיעים על פוריות הגבר וישנם נתונים נוספים אשר יכולים להשפיע על הפוריות שלו.
האם ניתן לתקן את צורת הזרע?
הגוף של גבר תמיד מייצר זרע חדש, לאורך כל חייו. יחד עם זאת, ככל שהוא מזדקן, הזרע שלו יכול להיות פחות בריא. עבור רוב הגברים, ייצור הזרע יתחיל לרדת לאחר גיל 40. יחד עם זאת, גברים אשר אובחנו עם מורפולוגיה 1 אחוז או בכלל, סובלים מבעיות בזרע, יכולים לבצע שינויים בתזונה ובאורח החיים אשר עשויים לשפר את הבריאות של הזרע העתידי כמו:
- הקפדה על פעילות גופנית באופן קבוע
- הימנעות משימוש בסטרואידים בטסטוסטרון, עישון, אלכוהול או סמים
- הפחתת כמות קפאין
- ירידה במשקל במקרה של עודף משקל גבוה
- הימנעות מכניסה לג’קוזי
- הפחתת מתח וחרדות
- אכילת מזון או תוספי מזון עשירים בנוגדי חמצון בכל יום.
כל שינוי כזה אמנם ידרוש זמן עד שיהיה ניתן להבחין בתוצאות, אך זה בהחלט יכול לעזור ולסייע לגבר לשפר את המורפולוגיה ולשפר את איכות הזרע שלו בצורה משמעותית כך שיהיה לו קל יותר בענייני הפוריות.
למידע נוסף בנושא: מורפולוגיה נמוכה